Sunday, December 21, 2008

Mailing List για το Σύλλογο Φίλων ΕΛΛΑΚ Χανίων

Ο Σύλλογος Φίλων ΕΛΛΑΚ Χανίων (που ελπίζουμε σύντομα να αποκτήσει και νομική υπόσταση) δεν διέθετε μέχρι σήμερα κάποιο βολικό τρόπο για την επικοινωνία των μελών του. Αυτή γινόταν κατά βάση μέσω του site:

http://www.ellak.tuc.gr

το οποίο ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης (από το οποίο συμμετέχουν στο Σύλλογο αρκετοί φοιτητές), αλλά έχει εμφανίσει πολλά προβλήματα και η διαθεσιμότητα του δεν είναι καλή.

Για το σκοπό αυτό, χθες το βράδυ για πρώτη φορά ασχολήθηκα με το mailman, και δημιούργησα την λίστα που φιλοδοξεί να γίνει το μέσο επικοινωνίας των μελών μας.
Η λίστα φυσικά είναι ανοικτή για όλους, και μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες και να γραφτείτε εδώ:

http://lists.freebsdgr.org

Σημείωση: Μη χρησιμοποιήσετε hotmail για την εγγραφή σας, θα έχετε προβλήματα στη λήψη email.

Θα χαρούμε να σας δούμε!

Wednesday, December 17, 2008

To FreeBSD δεν είναι Windows

Είναι εκπληκτικό πως πολλές φορές μπορεί κανείς να καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα χωρίς να έχει δει ποτέ το αρχικό κείμενο. Το άρθρο που παραθέτω παρακάτω είναι μετάφραση ενός γνωστού Αγγλικού, την οποία είχα κάνει εδώ και καιρό (αλλά ήταν κάπου ξεχασμένη και αδημοσίευτη). Άφορμη για να το θυμηθώ, ήταν μια μεσημεριανή (over coffee) συζήτηση, στην οποία ο συνομιλητής μου, χωρίς να το έχει διαβάσει, είχε καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα - για να μην πω και με τα ίδια παραδείγματα!

To FreeBSD δεν είναι Windows

Αν και το άρθρο αναφέρεται στο FreeBSD, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πρακτικά αυτούσιο, αντικαθιστώντας το FreeBSD με Linux ή αλλό FOSS project της αρεσκείας σας. Το άρθρο είναι παράγωγο έργο, και διανέμεται με άδεια Creative Commons. Πληροφορίες για το αρχικό κείμενο αναφέρονται στο τέλος του άρθρου.

Thursday, December 4, 2008

Εγκατάσταση ΕΛΛΑΚ στο Α ΕΠΑ.Λ Χανίων

Σε εργαστήριο πληροφορικής του Α' ΕΠΑ.Λ Χανίων, πραγματοποιήθηκε σήμερα εγκατάσταση ΕΛΛΑΚ. Συγκεκριμένα, σε 6 υπολογιστές του εργαστηρίου εγκαταστάθηκε Ubuntu 8.10 σε dual boot με Windows XP.
Σύντομα θα γίνει και εγκατάσταση σε άλλους 4 υπολογιστές, σε δύο από τους οποίους θα χρησιμοποιηθεί πιο ελαφριά διανομή (πιθανόν Xubuntu) δεδομένης της... ηλικίας τους.

Συζητείται επίσης το ενδεχόμενο αγοράς υπολογιστή για χρήση ως LTSP server, σε συνδυασμό με τερματικά που θα χρησιμοποιηθούν στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Προτάθηκε τέλος να γίνει παρουσίαση για το ΕΛΛΑΚ σε μαθητές που ενδιαφέρονται, από τα μέλη του Συλλόγου Φίλων ΕΛΛΑΚ Χανίων.

Monday, December 1, 2008

Παρουσίαση ΕΛΛΑΚ στους Καθηγητές Πληροφορικής Δ.Ε. Χανίων

Σήμερα το πρωί 1/12, στο ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου Χανίων, και στα πλαίσια μιας ημερίδας εκπαιδευτικών πληροφορικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, έγινε και μια παρουασίαση ΕΛΛΑΚ.
Μπορείτε να κατεβάσετε τα σχετικά αρχεία από εδώ:



Συζητήθηκαν γενικότερα τα πλεονεκτήματα του ΕΛΛΑΚ, και ειδικότερα όσο αφορά τη χρήση του στα Σχολικά Εργαστήρια. Έμφαση επίσης δόθηκε στην αξιοποίηση του συστήματος LTSP σε εργαστήρια με παλιά μηχανήματα.
Έγινε επίδειξη λειτουργίας του LTSP στο εργαστήριο του σχολείου (το οποίο ήδη λειτουργεί έτσι) και φυσικά μοιράστηκαν φυλλάδια και CD με Ubuntu 8.04.1 Alternate και Οpendisc με ΕΛΛΑΚ για Windows.