Tuesday, March 31, 2009

Ολοκλήρωση του Εργαστηρίου Linux στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων

Με την τοποθέτηση και του Debian Server στην τελική του θέση, ολοκληρώθηκε σήμερα ένα πλήρες εργαστήριο Linux στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χανίων.
Το εργαστήριο αυτό αποτελείται από 12 μηχανήματα κατηγορίας Core2 με TFT οθόνες και dual boot Windows / Linux. Χάρη στην αποφασιστικότητα του υπεύθυνου Εργαστηρίου του συγκεκριμένου σχολείού, αναμένεται σύντομα τα Windows να είναι το δεύτερο λειτουργικό στη λίστα του Grub (και μετά να εξαφανιστούν εντελώς...). Ο Debian server ανέλαβε υπηρεσίες NIS και NFS - έτσι όλοι οι λογαριασμοί είναι κεντρικοί και τα home directories στεγάζονται επίσης εκεί. Έξασφαλίζεται έτσι ότι τα δεδομένα και η επιφάνεια εργασίας κάθε μαθητή είναι διαθέσιμα από οποιοδήποτε σταθμό εργασίας. (Αυτό που ένας Windows admin θα ονόμαζε roaming profiles).
O Debian server είναι φυσικά ένα παλιό Pentium III το οποίο τα καταφέρνει μια χαρά. Και οι δύο servers του εργαστηρίου (Windows 2003 για τα Windows συστήματα) μεταφέρθηκαν σε ... ασφαλές από ατυχήματα μέρος.
Έγινε και μια πρώτη - και μη προγραμματισμένη - εισαγωγή ενός τμήματος στο Linux, καθώς την ώρα που είχαν μάθημα ο 2003 server ήταν εκτός λειτουργίας, λόγω μεταφοράς. Έτσι, χρησιμοποιήσαν Linux, όλοι για πρώτη φορά, το οποίο εντυπωσίασε τους περισσότερους.

Να σημειώσουμε εδώ ότι αν και αρκετά σχολεία έχουν κάποιο Linux στα εργαστήρια τους, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παραμελημένο και αχρησιμοποιήτο. Ωστόσο γίνεται μια προσπάθεια αναβάθμισης του. Τα σχολεία τα οποία έχω μέχρι στιγμής εγκαταστήσει Linux είναι:

- ΕΠΑ.Λ. Κισάμου (Ένα εργαστήριο με Debian 5 και Debian NFS/NIS server, ένα εργαστήριο Ubuntu LTSP)
- 1o ΕΠΑ.Λ. Χανίων (Ubuntu 8.10 + Debian NFS/NIS server)
- Γενικό Λύκειο Σούδας (Ubuntu 8.04 - χωρίς Linux server)
- ΙΕΚ Ακρωτηρίου (Ubuntu LTSP)

Αναμένεται να προγραμματιστεί σύντομα και μια εκδήλωση από το Σύλλογο για ενημέρωση των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ σχετικά με τις αρετές του ΕΛΛΑΚ.

Thursday, March 19, 2009

Ξεκινάει το Google Summer of Code!


Ξεκινάει σύντομα το Google Summer of Code για το 2009. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές από 23 Μαρτίου. Έχει ήδη δημοσιευθεί λίστα των Έργων που συμμετέχουν με διάφορες ιδέες προς υλοποίηση. Το FreeBSD Project συμμετέχει με πλήθος ιδεών. Δείτε και τα παρακάτω links:
Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε την αφίσα που φαίνεται αριστερά, και να την αναρτήσετε σε Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, ΤΕΙ κλπ. Όλο και κάποιος θα "τσιμπήσει" :)




Edit: Χρησιμοποιώντας το template που είχε φτιάξει ο Χρήστος για την εκδήλωση στο ΕΒΕΧ, δημιούργησα και την αφίσα που βλέπετε δίπλα. Νομίζω θα τραβήξει περισσότερα βλέματα. Κατεβάστε την από εδώ.

Wednesday, March 18, 2009

Πλήθος Κόσμου στην Εκδήλωση "ΕΛΛΑΚ και Εκπαίδευση"

Σε μια κινητοποίηση που ξεπέρασε πραγματικά κάθε προσδοκία, γεμίσαμε την αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων με κόσμο που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση.




Σχετική δημοσίευση έχει ήδη γίνει στην αντίστοιχη σελίδα του chania-lug. Εκεί θα βρείτε και τις παρουσιάσεις που μπορείτε να κατεβάσετε.


Ελπίζω αυτή να είναι η αρχή από μια σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων. Σίγουρα πήραμε αρκετές εμπειρίες σχετικά με το πως οργανώνεται ένα τέτοιο event.