Tuesday, September 22, 2009

FreeBSD 8.0-RC1 Custom XFCE DVD iso


Εδώ και λίγο καιρό έχω ξεκινήσει ένα μικρό project με σκοπό τη δημιουργία custom FreeBSD DVDs για εγκατάσταση κυρίως σε μηχανήματα desktop. Ένα από τα βασικά προβλήματα χρήσης του FreeBSD ως desktop είναι ότι χρειάζεται αρκετά προγράμματα, και οι περισσότεροι "χρήστες" (υπάρχουν "χρήστες" στο FreeBSD; -lol-) προτιμάμε τα ports για την εγκατάσταση τους.

Τα ports δίνουν φοβερές δυνατότητες και ελευθερία και είναι όνειρο να τα χρησιμοποιήσει κάποιος σε ένα server που χρειάζεται ίσως 80-100 προγράμματα μικρού/μεσαίου μεγέθους. Για ένα desktop όμως που χρειάζεται τυπικά πάνω από 500 -και μερικά πολύ μεγάλα, όπως τα γραφικά περιβάλλοντα και το OpenOffice- η εγκατάσταση φαίνεται να είναι ατελείωτη.

Φυσικά, το FreeBSD Project διαθέτει και έτοιμα πακέτα, τόσο στο ftp site όσο και στα CD/DVD εγκατάστασης. Όμως τα πακέτα του CD απαρχαιώνονται γρήγορα και τι γίνεται αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα μηχάνημα με αργό (ή καθόλου) Internet;

Στην τοποθεσία:

http://freebsd-custom.wikidot.com

θα βρείτε έτοιμα DVD iso με τα τελευταία πακέτα για να εγκαταστήσετε το FreeBSD 8.0-RC1 (που μόλις κυκλοφόρησε) με XFCE περιβάλλον και διάφορα καλούδια (όπως OpenOffice, inkscape, gimp, evince κλπ). Θα βρείτε επίσης και αντίστοιχες XFCE και GNOME εκδόσεις για FreeBSD 7.2-RELEASE (αν και είναι παλιότερες).

Και φυσικά μην παραλείψετε να μου στείλετε τα σχόλια σας, είτε εδώ είτε στο email μου!