Sunday, October 11, 2009

FreeBSD XDMCP και Σχολικό Εργαστήριο


Ξεκινώντας φέτος τη σχολική χρονιά στο ΕΠΑΛ Κισάμου και με αφορμή το γεγονός των προβλημάτων που είχε το περισυνό μας LTSP setup, σκέφτηκα να δοκιμάσω κάτι καινούριο.
Είχα διαβάσει παλιότερα το XDM and Xterminal mini How-to και θυμόμουν ότι αν έχεις XDMCP είναι πολύ εύκολο να συνδέσεις πάνω σε αυτό ένα μηχάνημα το οποίο δεν έχει τίποτα περισσότερο από ένα βασικό σύστημα και το Xorg. Γρήγορα ωρίμασε στο μυαλό μου η ιδέα να δοκιμάσω ένα τέτοιο setup με ένα FreeBSD XDMCP server (64bit) και FreeBSD (minimum setup) clients. Τα μηχανήματα υπήρχαν έτσι και αλλιώς και δεν λειτουργούσαν. Σύντομα άρχισα να δοκιμάζω το setup μου σε VMware και όταν έμεινα ικανοποιημένος μετέφερα τα πάντα στο κανονικό hardware με ένα dump/restore.

Το εργαστήριο έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί πειραματικά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η ταχύτητα είναι πολύ καλή και τα τερματικά ξεκινάνε πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό φυσικά οφείλεται στο ότι το boot στο minimum Xorg γίνεται από τους τοπικούς δίσκους και δεν υπάρχει άσκοπη κίνηση στο δίκτυο.
Αύριο Δευτέρα θα κάνω τα "επίσημα" εγκαίνια του εργαστηρίου.

Με την ευκαιρία των παραπάνω, αποφάσισα να γράψω και ένα απλό how-to της όλης διαδικασίας το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

FreeBSD XDMCP και Σχολικό Εργαστήριο (PDF) (LaTeX sources)

Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας καθώς και τις πιθανές εμπειρίες σας από αντίστοιχα εγχειρήματα!