Thursday, April 26, 2012

Python Game Programming

Η διδασκαλία μιας γλώσσας προγραμματισμού δεν χρειάζεται να είναι κάτι βαρετό και ούτε πρέπει να εξαντλείται σε προγράμματα κειμένου των περασμένων δεκαετιών. Αντίθετα η δημιουργία παιχνιδιών, ειδικά με γραφικά και κίνηση παρακινεί το ενδιαφέρον των μαθητών ώστε να δουν τον προγραμματισμό όπως πραγματικά είναι: Μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική ασχολία.

Με βάση το παραπάνω και καθώς φέτος διδάσκω το μάθημα Εφαρμογές Πολυμέσων, σκέφτηκα ότι είναι πράγματι ευκαιρία να φτιάξουμε κάτι αληθινά ενδιαφέρον αντί για τις χαζές παρουσιάσεις σε Powerpoint ή (μη χειρότερα) Flash που κάνουν συνήθως σε αυτό το μάθημα. Αν σκεφτείτε μάλιστα ότι το εργαστήριο μου τρέχει FreeBSD, ένας λόγος παραπάνω :)

Ταυτόχρονα σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δημοσιευτεί μια σειρά άρθρων προγραμματισμού για αρχαρίους που να βασίζεται στη δημιουργία παιχνιδιών - όπως δηλ. μάθαμε και εμείς προγραμματισμό πριν (πολλά) χρόνια στους οικιακούς μας υπολογιστές. Δυστυχώς στο μεταξύ η αμεσότητα των πρώτων αυτών υπολογιστών χάθηκε μέσα σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, λειτουργικά, API, OpenGL, DirectX και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.  Η αρχική δυνατότητα να γράψεις ένα προγραμματάκι 20 γραμμές που να κινεί μια μπάλα ή ένα διαστημοπλοιάκι στην οθόνη και να δίνει τη χαρά της δημιουργίας φαίνεται ότι είχε περάσει ανεπιστρεπτί.

Ευτυχώς δεν είναι ακριβώς έτσι: Η python και η βιβλιοθήκη pygame δίνουν αυτή ακριβώς τη δυνατότητα προσαρμόσμενη στα σύγχρονα δεδομένα αλλά πάντα με αρκετή ευκολία ώστε ο αρχάριος να μην απογοητευτεί αλλά αντίθετα να κολλήσει στο αντικείμενο!  Η σειρά άρθρων για το pygame δημοσιεύεται στο περιοδικό deltaHacker.  Με την ολοκλήρωση της θα γίνει και η δημοσίευση των άρθρων σε μορφή βιβλίου που θα μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε στη διδασκαλία.

Για την ώρα μπορείτε να κατεβάσετε τα προγράμματα από το site που έχει δημιουργηθεί για την υποστήριξη του μαθήματος:


Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του περιοδικού deltaHacker όπου θα βρείτε και κάποια συμπληρωματικά - βοηθητικά άρθρα.

Το όλο εγχείρημα θα παρουσιάστει επίσης στις 11 Μαίου στην Έκθεση Μαθητικής Δημιουργίας Μαθητών Πληροφορικής που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Tuesday, April 24, 2012

Το Υλικό του Υπολογιστή... με εικόνες!

Θέλετε να διδάξετε το υλικό του υπολογιστή με απλά λόγια; Έχετε ξεμείνει μήπως με κάποιο από τα αρχαιολογικά βιβλία "Συντήρηση Η/Υ" που δίνονται στα ΕΠΑΛ; Είναι δύσκολο να μιλάει κανείς για Windows... 98 το 2012. Για να μην πούμε ότι δεν είναι δυνατόν να διδάξετε συντήρηση λογισμικού (στο οποίο ουσιαστικά αναφέρεται το μάθημα) χωρίς να διδάξετε πρώτα το το υλικό του υπολογιστή. Καθώς το αντίστοιχο μάθημα καταργήθηκε μαζί με τα ΤΕΕ, αναγκαστικά η ύλη του συνδυάζεται με αυτή του μαθήματος της συντήρησης.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αν θέλετε ένα οδηγό στα εσωτερικά του PC - και μάλιστα γραμμένο με ενδιαφέροντα και γλαφυρό τρόπο - κατεβάστε την πρώτη έκδοση του φυλλαδίου:

To Υλικό του Υπολογιστή με Εικόνες

Μελλοντικά το κείμενο θα εμπλουτιστεί με:

  • Πως λειτουργεί - Αρχές λειτουργίας των βασικών εξαρτημάτων του Η/Υ
  • Εγκατάσταση και Συντήρηση Λογισμικού

Το κείμενο διατίθεται φυσικά με άδεια Creative Commons και αν θέλετε να το τροποποιήσετε μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή odt από εδώ.


Thursday, April 19, 2012

Τεχνικοί Ορισμοί

Γράψτε Σωστούς Τεχνικούς Ορισμούς!


Πολλές φορές παρατηρώ τους μαθητές μου να κατανοούν μια έννοια και να μην μπορούν να την εκφράσουν σωστά. Αν και οι λόγοι είναι πολλοί (δυστυχώς ένας από αυτούς είναι η κακή γνώση της γλώσσας) είναι γεγονός ότι πολλές φορές ζητάμε να μας περιγράψουν τεχνικές έννοιες χωρίς να έχουν διδαχθεί τα βασικά στοιχεία ενός καλού τεχνικού ορισμού. Στην πραγματικότητα είναι μια σχετικά απλή διαδικασία αν ακολουθήσουμε ορισμένα απλά βήματα και κατανοήσουμε τα διάφορα τμήματα ενός ορισμού.

Στο φυλλάδιο που μπορείτε να κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε γενικές οδηγίες για τη συγγραφή τεχνικών ορισμών καθώς και μερικές ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε ή να δώσετε σε μαθητές σας. Είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσουν σε μαθήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερο θεωρητικό περιεχόμενο (π.χ. Δίκτυα Υπολογιστών) και όπου πολλές φορές ζητούνται ορισμοί και σε επίπεδο Πανελλαδικών Εξετάσεων.


Γράφοντας Επιτυχημένους Τεχνικούς Ορισμούς