Sunday, November 16, 2008

XFCE Menu + FreeBSD

Το XFCE είναι θαυμάσιο γραφικό περιβάλλον - γρήγορο στην εγκατάσταση ακόμα και αν το κάνει κάποιος compile από τα ports. Ωστόσο όποιος έχει συνηθίσει σε κάτι όπως το GNOME (ή ακόμα περισσότερο το KDE) μερικές φορές σταματάει σε λεπτομέρειες.

Θυμήθηκα χτες να εγκαταστήσω το evince. Θεωρώ ότι είναι αρκετά καλός document viewer. Η εγκατάσταση του είναι φυσικά αρκετά απλή:

# cd /usr/ports/graphics/evince
# make install clean

Μετά την εγκατάσταση, μπορούσα να εκτελέσω μια χαρά το evince από το Terminal, αλλά δεν υπήρχε πουθενά στο μενού του XFCE. Επέλεξα τη μέθοδο του "απλού χρήστη" και άνοιξα το menu editor από τα Settings του XFCE. Με καλοσώρισε το παρακάτω παράθυρο:



Ωραία, γιατί μάθαμε κάτι για τις ρυθμίσεις: Αν προσέξετε τον τίτλο θα δείτε ότι το αρχείο που αλλάζει ο editor είναι:

/home/sonic/.config/xfce4/desktop/menu.xml

Ωστόσο, δεν είναι αυτό που θέλουμε εδώ. Δεν βρίσκονται εδώ οι καταχωρήσεις προγραμμάτων που έχουμε εγκαταστήσει ως root. Λογικό, γιατί αυτές δεν ανήκουν στο προσωπικό μας μενού, αλλά σε όλους τους χρήστες του συστήματος. Ακόμα και αν βάζαμε και το GNOME στο μηχάνημα μας, θα έπρεπε να τις δείχνει στο δικό του μενού. Η παραπάνω σκέψη, πρέπει σίγουρα να μας οδηγήσει στο σωστό κατάλογο: τον share.

Για την ακρίβεια, θα χρειαστεί να πάμε στο:

/usr/local/share/applications


Όλα αυτά τα αρχεία με κατάληξη .desktop αντιπροσωπεύουν καταχωρήσεις στο μενού. Υπάρχει και το ύποπτο αρχείο:

evince.desktop

Ανοίγοντας το (ως root) και προσπερνώντας τις καταχωρήσεις που έχει σε 100 γλώσσες, βρισκόμαστε επιτέλους μπροστά στον ένοχο:

NoDisplay=True

το οποίο αλλάζουμε αμέσως σε:

NoDisplay=False

και είμαστε πλέον έτοιμοι:



Ηθικό δίδαγμα: Text configuration files rule ;)

No comments: